מאמר

מדוע טבעה הצוללת דקר? סיפור על טבעי

סיפור על טבעי על נסיבות טביעתה של צוללת חיל הים הישראלי דקר, בדרכה מבריטניה לישראל. כיצד קמע מקורי של הצוללת הבריטית בשם טוטם, גרם לאי הגנה על הצוללת הישראלית.

15.08.2014 | ריתה בר


יום אחד, אי שם באמצע שנות ה 90, הגיעה אליי חברה שהכירה אותי מהעבר. היא באה אליי להתייעץ על נושאים אישיים. תוך כדי השיחה עם החברה, קיבלתי תקשור על הצוללת ''דקר''.

למי שלא מכיר את סיפור הצוללת דקר, אסביר שבסוף שנות ה 60, קנתה מדינת ישראל צוללת יד שניה מבריטניה. חיילי חיל הים הישראלי, נשלחו לנמל בריטי להביא את הצוללת לישראל. במהלך הנסיעה של הדקר לישראל במעמקי הים התיכון, נעלמו עקבותיה ומקום טביעתה לא נודע עד לאמצע שנות ה 2000.

במהלך התקשור שקיבלתי בזמן הטיפול בחברה, שאלתי אותה האם יש לה קשר לצוללת דקר. בתגובה, היא השיבה שבעלה היה אמור להיות בתוך הצוללת דקר כחייל, אך בשל נסיבות שונות, לא הזדמן לו לעלות על הצוללת והוא ניצל מטביעה ומהאסון.

ואז, החברה שאלה אותי, האם יש לי ידע כלשהו על נסיבות טביעתה של הצוללת דקר.

אני בתגובה, השבתי שאבצע תקשור ואנסה לקבל את התשובות לשאלות על נסיבות טביעתה של הצוללת.

לאחר הייעוץ לחברתי, פניתי לבצע תקשור עם המדריכים הרוחניים שלי. שאלתי אותם מדוע טבעה הצוללת דקר. במהלך התקשור, קיבלתי תשובה מהשמיים על נסיבות טביעתה של הצוללת דקר.

בפתח דבריי לחברתי, התנצלתי ואמרתי לה שהדברים שאספר לה, עשויים להישמע לה הזויים ומופרכים. אך מאחר וקיבלתי את זה בתקשור ממדריכיי הרוחניים, אספר לה את כל הסיפור.

בתקשור קיבלתי את המידע שהצוללת דקר טבעה בגלל הטוטם שהיה עליה. טוטם הוא פסל מעץ בצורה של עמוד, ששבטים אינדיאנים משתמשים בו לשמירה ולהגנה. הטוטם שהיה על הצוללת היה פסל של ציפור שדומה לתוכי עם כנפיים פרוסות לצדדים.

בתקשור קיבלתי את המידע ששבט אינדיאני מסר את פסל הטוטם עם דמות הציפור לצוללת שהיתה בעבר של הבריטים. הטוטם היה מעין קמע וברכה לצוללת, ששמר עליה מכל משמר.

ברגע שמדינת ישראל קנתה את הצוללת מהבריטים, הוסר פסל הטוטם מהצוללת. קציני חיל הים הורידו את הטוטם ברגע שלקחו את הצוללת הביתה לכיוון מדינת ישראל, לאחר רכישתה מהבריטים. הצוללת עזבה את הנמל האנגלי ללא הטוטם וללא ההגנה הרוחנית והברכה שהישרה הטוטם עליה.

החברה היתה בשוק. לטענתה, הסיפור הזה לא היה ידוע עד כה כסיבה לטביעתה של הצוללת דקר. החברה טענה שבעלה שניצל מהאסון, הזכיר באחד משיחותיהם את עניין הטוטם שהוסר מהצוללת לפני הנסיעה לישראל.

לאחר התקשור שלי על הדקר ועל הטוטם, עבר הסיפור על פסל הטוטם עם דמות הציפור, במהלך השנים מפה לאוזן, כשמועה וכסיבה על טבעית לטביעתה של הדקר ולשנים רבות שמקום טביעתה לא נודע ברבים.

השבוע נזכרתי בתקשור הישן הזה. חיפשתי באינטרנט את סיפור הצוללת דקר. באתר ויקיפדיה העברית, מצאתי את הסיפור על הדקר. בערך הראשון לא היה את הסיפור על הטוטם שהגן על הצוללת. בערך נוסף בויקיפדיה העברית, היה את סיפור הטוטם אך ללא תמונה של הפסל האינדיאני, וללא מקור הסיפור העל הטבעי.

פניתי לחפש את הסיפור בויקיפדיה באנגלית. ושם מצאתי את סיפור ותמונות של הצוללת דקר עוד כשנקראה טוטם והיתה בשירות הצי המלכותי.

הצוללת דקר, על פי ויקיפדיה באנגלית, היתה בעברה צוללת בשירות חיל הים המלכותי הבריטי. הצוללת נקראה ''טוטם'' על שמו של פסל העמוד האינדיאני מעץ שהגן על הצוללת. הפסל היה בדמות של ציפור פרוסת כנפיים. לפי הסיפור בויקיפדיה באנגלית, הטוטם הגן על הצוללת מפני כל רעה צפויה.

כאשר אבד פעם אחת פסל הטוטם, סירבו המלחים הבריטים לצאת עם הצוללת למשימות בים, עד אשר נקנה טוטם חדש מהשבט האינדיאני. הטוטם היה, על פי הבריטים, קמע של הצוללת שנקראה ''טוטם''.

כאשר מדינת ישראל קנתה את הצוללת, היא שינתה את שמה לאח''י דקר, של שמו של דג גדול בשם ''דקר''. מדינת ישראל לא לקחה עמה את הטוטם, אולי משום האמונה היהודית של ''לא תעשה לך פסל וכל תמונה''. לצוללת לא היתה הגנה או ברכה רוחנית של הטוטם.

במהלך הזמן, באחד התקשורים שלי, קיבלתי את מיקומה של הצוללת דקר. הבאתי את המידע לאדם בכיר, שיכול היה להעביר את המידע על מקום טביעתה של הצוללת. במידע שקיבלתי בתקשור, נאמר לי שמקום הצוללת דקר נמצאת בין פמגוסטה ליד קפריסין לבין יוון. קיבלתי את המספר 1016 שלא היה לי מובן מה פשרו. האדם הבכיר שקיבל את המידע ציין שמדובר במספר שמסמן את העומק.

בשנת 1999 נמצאו שברים של הצוללת דקר במימי הים התיכון.

.


.










.